mysovec

Thursday, January 22, 2009

Jak se jezdi v Phnom Penhu. Pri cestach na fichtlu po Thajsku jsem si uvedomil, ze ac doprava vypada chaoticky,nebezpecne a naprosto bez pravidel, tak ridici jezdi velice ohleduplne a ve zdanlivem chaosu je vnitrni rad. V Cambodii nikoli, tady doprava vypada chaoticky a take takova je. Je takova z gruntu, nelitostne a jednou provzdy.
A mel jsem se o tom presvedcit, kdyz jsme se vydali k pamatniku na killing fields, kam nas vezl tuk tuk utrzeny ze retezu. Nejprve bylo treba usmlouvat nehorazny pozadavek za tech tricet km, ktere citala vzdalenost tam i zpet. A hura do provozu ve voziku tazenem fichtlem znacky honda.Fichtl moc nejel protoze s takovym zatizenim, ktere bude jednou vlacet zrejme izenyri v Honde nepocitali, takze rychlost narozdil od tuktuku vThajsku nebyl ten duvod permanentniho strachu.
Popisu jen par situaci, ktere me nutily se az hystericky smat a casto opakovat kurva. Musim zduraznit, ze v Phnom Penhu jsou silnice magistraly a znacky, ktere se prilis nelisi od jinych daleko vyspelejsich mest.
Nejzabavnejsi byly vetsinou pokusy prejet z ctyrproudove silnice v jednom smeru doleva pres ctyrproudovou silnici v druhem smeru v miste, kde se tutukarovi zamanulo. Vypada to asi takto, na silnici je znacka zakazu odboceni vlevo, pred ni sedi dva policajti a na dalku se z jejich budky line desivej cesnekovej oder, nebo mozna to nebylo z budky policajtu, ale zni to lip.Nu a to je ten nejvhodnejsi moment vlitnout do protismeru a napric ctyrmi pruhy v nejhustsim provozu se snazit projet, ale naprosto bezskurpulozne drze a hrube. V tu chvili se nekdo s celou rodinou kdy matka a dcera drzi tasky plne kurat a otec ridi jen jednou rukou a druhou telefonuje rozhodne, ze taky pojede v protismeru a vyda se klickovat, nacez fichtlove, kteri se snazi objizdet tuktuk napric magistralou a nemajic jinou sanci, vjedou do protismeru ze ktereho vyjel tuk tuk. A tesne vedle toho sedi dva policajti ve strasnym cesnekovym oderu, kterej se pravdepodobne line z te jejich budky a nehodlaji.
Nebudu ani rozebirat mysky, kdy o zivote a smrti rozhoduji centimetry. Jen mne pobavila dalsi spise humorna situace, kdy jsme jeli zase po dvouproudove magistrale, ktera byla navic oddelena od druheho smeru betonovymi bloky.A tu nahle tuktukar brzdil co mohl, protoze primo proti nemu v protismeru brzdil pan v klobouku a s dvema pytli mouky k tomu.Uz se vubec nedivim, ze tady nepujcuji turistum mopedy, ja bych si ho po tomto zazitku tez nepujcil. Moje zivotnost by nebyla dlouha.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home